Ongewenst gedrag van jouw hond transformeren

Jouw hond is puur, intuïtief en onvoorwaardelijk. Jouw hond is een zeer gevoelig dier en voelt haarfijn aan wat er in jou, in mensen en zijn of haar omgeving speelt. Doordat jullie energetisch verbonden zijn is jouw hond perfect in staat om jou te 'lezen' tot in de kern van wie je bent. Van ziel tot ziel zogezegd. Dit geldt voor alle aspecten in jou, zowel positieve als negatieve.

Heb jij je weleens bewust afgevraagd wat je zo waardeert in jouw hond? Waar ben je trots op?  Bijvoorbeeld zijn of haar vrolijkheid, gehoorzaamheid, rustig zijn, spontaan zijn, zorgzaam zijn, beschermend zijn en misschien wel het meest gewaardeerd het onvoorwaardelijk zijn naar jou toe. Allemaal mooie aspecten die jij ziet in jouw hond, in zijn of haar persoonlijkheid ,karakter en gedrag. Maar weet dat jij deze mooie aspecten alleen kan zien omdat ze ook in jou zitten. Immers iets wat je (nog) niet kent in jezelf zal je ook  niet herkennen bij een ander. Door te spiegelen laat jouw hond jou zien hoe prachtig je bent in jouw kern. Ontvang het gewoon als een mooie boodschap om jezelf liefdevoller te omarmen. 

Natuurlijk zijn er ook aspecten die we wat minder fijn vinden van onze trouwe viervoeters. Ook jij weet vast wel situaties met óf gedragingen van jouw hond waar, in meer of mindere mate, een soort gebruiksaanwijzing bij hoort. Deze negatieve aspecten die jouw hond dan spiegelt zitten dus óók in jou, al willen we dit niet graag horen en leggen we het probleem liever bij de hond. Voorbeelden van gedragingen die we niet echt waarderen* zijn: (plotseling) uitvallen, verlatingsangst, angsten, hyper zijn of veel aandacht opeisen.

(* uitsluiting van fysieke oorzaken door een dierenarts en het raadplegen van een gedragsdeskundige is altijd de eerste stap) 

 

Wat kan je hier nu mee? Eigenlijk is het heel simpel. Op het moment dat jouw hond het ongewenste gedrag laat zien voel dan eens wat dat met jou doet. Wat voel je? welke emoties komen er naar boven? Raak je gefrustreerd, word je boos, misschien wel tot ontploffen toe, schaam je je voor het gedrag van jouw hond of ervaar je angst? Allemaal emoties in jou die op dat moment getriggerd worden door iets wat jou hond doet of juist niet doet. Emoties die jij dus al in jou had en die al ergens lagen te wachten om geuit te worden. Het zijn jouw eigen, vaak onbewuste, onderdrukte emoties die alsnog doorleeft, gevoeld en geuit willen worden.

Het ongewenste gedrag van jouw hond kun je dus ook zien als een liefdevolle uitnodiging om naar binnen te keren en jezelf als het ware eens op te schonen van emotionele ballast. Als je bereid bent om hiermee aan de slag te gaan en deze emoties alsnog bestaansrecht te geven help je zowel jezelf als jouw hond, want wat er niet meer in jou zit (aan negatieve lading) kan jouw hond ook niet meer spiegelen. Jouw hond kan zo het ongewenste gedrag op een natuurlijke manier transformeren naar gewenst gedrag.

Het op een natuurlijke manier opschonen van je emoties, je binnenwereld, vind je misschien lastig omdat we dit nooit geleerd hebben. Wil je hier hulp bij of wil je meer inzicht in wat jouw hond spiegelt?

Voel je vrij om contact met me op te nemen. Ik help jullie graag verder!

 

In 'mijn eigen ervaring met Floortje'  is te lezen hoe gedrag kan triggeren waardoor je kunt ontladen. Maar ook inzicht kunt krijgen in je eigen patronen.